AFAS – Digitale aanlevering UWV

Meld in AFAS eenvoudig verzuim aan met het proces van UWV Digitaal.

Lees verder

AFAS – Digitale aanlevering UWV

Eenvoudig verzuim aanmelden bij het UWV? AFAS heeft een functionaliteit ontwikkeld waarmee dit gemakkelijker kan! Hierdoor hoef je als bedrijf geen aanvragen meer te doen in het UWV werkgeversportaal. Dit zorgt ervoor dat verzuim vastleggen in meerdere omgevingen verleden tijd is. Hierdoor bespaar je dus als organisatie veel tijd en voorkom je de kans op menselijke fouten aanzienlijk. In dit artikel lees je hoe dit in zijn werk gaat.

Stap 1 – Digi-ZSM aanvragen bij het UWV

De eerste stap is om Digi-ZSM aan te vragen bij het UWV. Dit doe je door het standaard document ‘Aanmelden Digipoort (Profit)’ te downloaden, deze e-mail je vervolgens naar servicedesk.digizsm@uwv.nl. Als de aanvraag is verwerkt door het UWV zul je in Profit een aantal instellingen moeten aanpassen om de poort naar het UWV in te stellen.

Ga naar de module HRM en kies bij ‘Organisatie’ voor ‘Werkgever’. Vervolgens open je de eigenschappen van de werkgever en klik je bij het tabblad ‘Voorkeurwaarde HRM’ het vinkje ‘Verzuim berichten generen’ aan. Vergeet daarnaast niet de correcte contactpersoon in te vullen voor het versturen en ontvangen van berichtgeving van en naar het UWV.

Stap 2 – Het inrichten van een Digipoort Certificaat

Voor het inrichten van een certificaat die Digipoort-service ondersteunt, moet de communicatieservice eerst goed ingesteld staan. Dit doe je als volgt: ga naar de module ‘Algemeen’ en klik bij ‘Omgeving’ op ‘Beheer’. Open vervolgens de eigenschappen en vul bij ‘Communicatieservice’ de onderstaande gegevens in.

Je hebt de instelling ‘Communicatie met Digipoort’ nu aangepast naar ‘Certificaat op de AFAS-Digipoortservice’. Als het goed is ontvang je de onderstaande melding. Klik op Ja en Profit zal automatisch een Integratieservice-account aanmaken.

Stap 3 – Digipoort Certificaat testen

Test altijd of het certificaat werkt, dit kun je zelf doen. Ga naar de module ‘Algemeen’ en klik op ‘Communicatiebericht’ bij ‘Communicatieservice’. Als het goed zie je het certificaat staan die zojuist is aangemaakt. Dit kun je het beste controleren door naar de datum en het tijdstip te kijken. Staat je certificaat ertussen? Dan is het certificaat goed ingesteld en werkt de communicatieservice met Digipoort.

Stap 4 – Aanvraag indienen

Nu het certificaat succesvol getest is en de instellingen voor het genereren van verzuimberichten ook goed ingesteld staan, kunnen we verzuim berichten automatisch doorsturen. Om een verzuim aanvraag voor het UWV aan te vragen ga je naar de module ‘HRM’ en kies je ‘UWV-Digitaal’ bij ‘Aan- en Afwezigheid’. Klik vervolgens op ‘Nieuw’ om een nieuwe aanvraag in te dienen. Kies één van de verzuim codes en klik op ‘Volgende’. Nu staat de aanvraag in de lijst met ‘Verzuimberichten’. Kies vervolgens de aanvraag die je net hebt ingediend en klik op ‘Accorderen’, deze knop vind je linksboven in het ‘Verzuimberichten’ scherm. De aanvraag wordt nu automatisch doorgestuurd naar het UWV en bij goedkeuring wordt de aanvraag automatisch bijgewerkt naar de status ‘geaccepteerd’ in Profit.

Tip

Als InSite op de juiste manier ingericht wordt, kun je speciale aanvragen via een workflow herleiden naar de UWV-digitaal functionaliteit. Op deze manier kunnen gebruikers die niet iedere dag inloggen in een AFAS omgeving op een gemakkelijke manier verzuim melden. In de workflow maak je dan onderscheid bij normale verzuimmeldingen en speciale verzuimmeldingen die via het UWV gaan. Op deze manier kun je UWV-digitaal ook nog eens gebruiksvriendelijk maken.

Vragen?

Dit artikel is geschreven door ERP consultant Aron. Heb je verder vragen naar aanleiding van dit artikel? Aarzel niet om contact op te nemen! Aron is bereikbaar via aron.hansma@enshore.nl